Kdo by neměl rád meruňky? Vždyť společně s jahodami patří mezi to nejlahodnější ovoce! Jakmile vidím na trhu první stánky s meruňkami, musím jich hned koupit několik kilo a uspořádat meruňkové obžerství. Jedním z mých favoritů je meruňková ovesná kaše, která kromě toho, že skvěle chutná, taky zasytí na celé dopoledne.
Na 2 porce
Doba přípravy: 15 minut
5 meruněk
½ hrnku ovesných vloček
½ hrnku domácí granoly nebo ořechů
*kousek vanilkového lusku – nemusí být
1. Meruňky nakrájím na půlky, dám je do rendlíku a přiliju tolik vody, aby byly ponořené jen do čtvrtiny. Pokud mám vanilkový lusk, kousek uříznu a přihodím do rendlíku.
2. Na mírném plameni ovoce svařím, trvá to 5 až 10 minut. Meruňky by měly být měkké, ale ne rozvařené. Pokud mám čas, svařím o trochu víc meruněk a propasíruju je. Při podávání jimi přeliju kaši.
3. Ovesné vločky nasypu do rendlíku s vodou a vařím 5 až 10 minut, občas promíchám. Vločky by měly mít kašovitou konzistenci, když je naberu na lžíci, sklouzávají dolů jako hustší polévka. Pokud se stane, že máte vločky moc tuhé, přilijte trochu vody, zamíchejte a ještě chvíli vařte.
4. Když jsou vločky hotové, dám je do pěkné misky, přidám k nim svařené meruňky a šťávu z meruněk. Nakonec kaši lehce posypu domácí granolou.